Black Friday is Live! Ontdek onze deals!

Welk gas voor terrasverwarmer? - Doika

Welk gas voor terrasverwarmer?

, 7 min lezen

Welk gas voor terrasverwarmer?

Als jij graag in het voorjaar en najaar buiten wilt zitten, dan is een terrasverwarmer op gas geschikt! Ook in de avonduren in de zomer kan het best afkoelen, dan zijn terrasverwarmers de uitkomst. Dit toestel dient als een verwarmer waardoor er een aangename temperatuur ontstaat in een buitenruimte.

Wanneer je kiest voor gas terrasverwarmers dan is het belangrijk dat je hier het een en ander van weet voordat je deze aanschaft. Je moet bij dit verwarmingstoestel namelijk met een aantal zaken rekening houden. Denk hierbij aan de veiligheid, maar ook het soort gas dat je kiest om te stoken.

Butaangas of propaangas voor de gas heater?

Wanneer je een terrasverwarmer op gas wilt gebruiken, dan is het belangrijk dat je het juiste gas voor deze verwarmer aanschaft. Hierbij kun je kiezen uit twee soorten gassen, namelijk propaangas of butaangas.

Butaan en propaan zijn beide een LPG, dit is liquefied petroleum gas. Dit wil zeggen dat het vloeibaar gas is, gewonnen uit de raffinage van aardolie. De gas heater kan werken op butaan- en propaangas. Wel mogen de gas heaters uitsluitend buiten gebruikt worden, dit komt door de zeer hoge druk in de gasflessen.

Propaan is het meest geschikt voor een gasheater. Butaangas zal namelijk bij een temperatuur onder 0 gaan verdampen. Wanneer je dan kiest voor butaan bij de terrasverwarming is het niet mogelijk om deze te gebruiken bij zeer lage temperaturen.

Ook kan het zijn dat de keuze van de gasflessen al voor je gemaakt is, sommige gas terrasverwarmers beschikken over een regelgever die bepaald welke gasfles er gebruikt moet worden. Bij deze gas terrasverwarmers is het zo dat 37 mbar geschikt is voor propaan en 28 mbar voor butaan.

Propaan is ook een bewustere keuze dan butaan. Propaangas verbrandt op een schonere manier in vergelijking met butaan. Propaan is dus minder belastend voor het milieu.

Welk type gas dus geschikt is voor de gas terrasverwarmer? De beste keuze hiervoor is propaan.

Welk type gasfles is geschikt voor de gas terrasverwarmers?

Bij de specificaties van de gas terrasverwarmer wordt altijd aangegeven welke gasflessen het meest geschikt zijn. Hierbij moet namelijk rekening gehouden worden met de vereiste autonomie in verhouding tot de frequentie en de duur van het gebruik. Dit is belangrijk omdat je dan op deze manier niet plotseling zonder gas komt te zitten.

De gas terrasverwarmer is behoorlijk krachtig, hierdoor zijn middelgrote gasflessen het meest geschikt. Denk hierbij aan gasflessen van 10 of 13 kg. Het voordeel van grote gasflessen is dat deze ook zorgen voor stevigheid. Je wil natuurlijk wel dat jouw gas terrasverwarmer stevig staat om omvallen te voorkomen. Als je dan kiest voor een zwaardere gasfles zorgt dit voor stabiliteit.

De verschillende modellen van de gas terrasverwarmer beschikken vaak wel over een omvalbeveiliging. Dit wil zeggen dat de gas toevoer van de gas terrasverwarmer stop wordt gezet wanneer deze valt. Dit zorgt voor veiligheid.

Wanneer je dan dus onder de veranda/overkapping zit of geniet op het terras zal de gas terrasverwarmer niet zorgen voor ongevallen. Mits je jezelf ook aan een aantal voorzorgsmaatregelen houdt.

Hoe sluit je een gasfles aan op de gas terrasverwarming?

Het aansluiten van de gasfles op de gas terrasverwarming is met enkele stappen gebeurt. Hiervoor dien je wel de juiste accessoires te hebben; de drukregelaar en de verbindingsslang.

Je moet hierbij te denken aan flexibele slangen van rubber of roestvrij staal, met een lengte van zeker 1,5 meter. Dit is nodig omdat de gasfles in de voet van de gas terrasverwarmer komt te staan.

Als je de heater gaat gebruiken moet je de gasfles aansluiten. Dit doe je door eerst de verzegeling te controleren. Controleer daarna de gasdrukregelaar en het rubberen ringetje van de aansluiting. Je kunt dan de gasdrukregelaar koppelen aan de gasfles. Het andere uiteinde koppel je aan de gasslang. Je kunt dan de gasfles plaatsen in de gasheater en de gaskraan opendraaien. Nu kun je de terrasverwarmer op gas gebruiken.

Vrijwel direct kun je de vlam zien in de terrasheaters en genieten van de heerlijke warmte! Je kunt met de regelaar bepalen of je de terrasverwarming krachtiger wilt hebben of niet.

Veiligheidsinstructies voor de gas terrasverwarmer

Een terrasverwarmer op gas is zo ontworpen dat deze voldoen aan de veiligheidsnormen. Ondanks dit moet jij zelf als consument ook voorzorgsmaatregelen treffen om incidenten te voorkomen!

Je moet altijd zorgen dat er minimaal 25% van de totale oppervlakte open is. Dit komt omdat zowel butaan als propaangas het zuurstof verbrand voor gebruik. Dit zorgt dat er zuurstof uit de lucht wordt onttrokken. Er moet daarvoor altijd een open ruimte zijn voor de toevoer van zuurstof.

Bij iedere buitenruimte is het zo dat er een vrije ruimte van 50 centimeter boven de toestellen moet zijn. Vanaf het toestel moet er 125 centimeter ruimte naar beneden zijn en 60 centimeter opzij.

De terrasverwarmer moet altijd uit de buurt zijn van ontvlambare materialen. Dit voorkomt brand. Net als dat de gaskraan moet worden gesloten voor en na verbruik, en bij het verplaatsen van de terrasverwarmer. De terrasverwarmer op gas mag niet worden verplaatst wanneer deze aan staat.

Wanneer de gasheater niet gebruikt wordt, dan moet de gasfles veilig worden opgeslagen. Net als dat de terrasverwarming zelf moet worden beschermd tegen vocht en stof middels een beschermhoes.

Gas terrasverwarming is een heerlijke manier om je terras of veranda warm te maken. Door de gasfles aan te sluiten op de heater, kun je direct genieten van de warme gloed. Wanneer je kinderen of dieren in de buurt zijn, is het belangrijk om op te letten dat ze niet te dichtbij de heater komen. Let ook goed op wanneer je even weg gaat, zet de heater dan uit om ongelukken te voorkomen.

Wanneer je een terrasverwarming op gas aanschaft, ben je verzekerd van een heerlijk warm terras of veranda in de koudere maanden.

Wat is het verschil met een elektrische terrasverwarmer?

Een elektrische verwarming verwarmt net als een heater op gas een ruimte. Toch hebben deze twee typen terrasverwarmers verschillen die je moet overwegen voor de aanschaf.

Het is alles eerst zo dat een terrasverwarmer elektriciteit nodig heeft. Als je een ruimte wilt verwarmen, moet deze altijd aangesloten zijn met een stopcontact. In principe kun je de terrasverwarmers op elektriciteit overal plaatsen en zal deze ook een groot gebied kunnen verwarmen. Deze kan op iedere willekeurige plek geplaatst worden, mits er een stopcontact in de buurt is!

Een terrasheater op gas kan niet in een afgesloten ruimte geplaatst worden, een heater op elektriciteit kan dat wel.

Er zijn ook verschillende modellen waaruit je kan kiezen bij de elektrische terrasverwarmer. In tegenstelling tot de gas heaters is het mogelijk om deze brander ook op te hangen aan een gevel, aan een parasol of te monteren aan de wand. Zo neemt dit product geen ruimte in beslag.

Beide toestellen kunnen verplaatst worden, met behulp van wieltjes. Op deze manier kun je de verwarming verplaatsen indien je dat wenst. Echter, elektrische terrasverwarmers zijn lichter van gewicht dan een gasverwarming. Dit komt omdat er geen tank met gas meegesleept hoeft te worden!

Een nieuwe terrasverwarmer aanschaffen?

Wil jij graag een heater op gas aanschaffen? Dit zodat jij jouw terras, overkapping of veranda kan verwarmen op de koudere avonden? Bij Doika kun je online kiezen uit verschillende soorten gas terrasverwarmers waardoor jij tot laat in de avond buiten kan genieten!

Houdt bij de aanschaf van een gas terrasverwarmer rekening met jouw wensen! Denk aan het type terras dat je wilt verwarmen, jouw voorkeuren qua uitstraling, maar ook het vermogen en hoe de heater zal moeten worden aangesloten!

Heb jij vragen over een van onze producten? Het is altijd mogelijk om even contact met ons op te nemen en de vragen die jij hebt aan onze experts te stellen! Doe dit naar ons e-mailadres of gebruik hiervoor de chat.


Nieuwste blogs

  • Mooie borderplanten: Creëer een kleurrijke en weelderige tuin in alle seizoenen - Doika

    Mooie borderplanten: Creëer een kleurrijke en weelderige tuin in alle seizoenen

    Lees meer 

  • Waarom heel veel mussen in de tuin goed zijn voor het ecosysteem - Doika

    Waarom heel veel mussen in de tuin goed zijn voor het ecosysteem

    Lees meer 

  • Tuinideeën: Creëer jouw persoonlijke paradijs in de achtertuin - Doika

    Tuinideeën: Creëer jouw persoonlijke paradijs in de achtertuin

    Lees meer 

Eerder bekeken door jou

logo doika

© 2024 Doika, Powered by Doika BV

  • Bancontact
  • iDEAL
  • Mastercard
  • Visa
  • Klarna
  • in3
  • SOFORT
  • SEPA Direct Debit

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.