Black Friday is Live! Ontdek onze deals!

Hoe zand verwijderen uit zwembad? - Doika

Hoe zand verwijderen uit zwembad?

, 5 min lezen

zand zwembad

Heerlijk zwemmen in het zwembad, maar nadat je deze vorige week nog grondig hebt schoon gemaakt merk je nu al weer dat het troebel wordt en er vuil in zit.. Het is belangrijk dat je weet hoe je dit kan voorkomen en hoe je jouw zwembad het beste schoon kan houden.

Dit doe je door elke week het zwembad schoon te maken en hierdoor geen vuil en algresten achter te laten in het water. Als je dit niet doet, dan kunnen deze algresten gaan rotten en hierdoor kunnen er bacteriën vrijkomen in het water. Dit is niet alleen onhygiënisch, maar kan ook gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Zand in zwembaden komt met regelmaat voor, dit kan komen omdat het er in is gewaaid, maar het kan ook zo zijn dat door blote voeten in het water terecht is gekomen. We snappen dat je dit graag wilt voorkomen en een zwembad schoon wil houden of wil maken. Hiervoor zijn verschillende manieren om dit op te lossen.

Als je lang wilt genieten van een schoon zwembad dan is het belangrijk dat deze met regelmaat schoongemaakt wordt en dat hiervoor de juiste spullen voor in huis zijn. Voor de reiniging moet je denken aan chloor, een pomp en je hebt een goed filter nodig. Controleer het zwembad ook regelmatig op de PH waarde, deze ligt tussen de 7.0 en 7.4.

Zand op de bodem van een zwembad

Als er zand op de bodem van het zwembad ligt dan kun je dit op verschillende manieren schoonmaken. Zo kun je de korrels verwijderen met een zwembadstofzuiger. Deze kan ook automatisch zijn en het zwembadwater en de bodem van het zwembad schoonmaken. Een zwembad stofzuiger kan naast zand ook algen en ander vuil uit het water opzuigen.

Om het water schoon te houden kun je ook een filter gebruiken, een zogenoemde zandfilterpomp. Deze trekt water aan dat door het filterzand heen gaat en filtert zo het water, doordat algen en andere soorten vuil achter blijven op het filter. Zo blijft het water schoon. Let wel op dat je deze pomp regelmatig controleert en onderhoudt, anders kan deze minder goed gaan werken.

Naast een zandfilter is ook chloor heel belangrijk om er voor te zorgen dat het badje schoon blijft. Chloor zorgt er namelijk voor dat bacteriën worden gedood. Ook dood dit vuil die de pomp niet uit het water kan filteren. Om het zwembad het beste schoon te krijgen van zand, bladeren en andere soorten vuil is het aan te raden om gebruik te maken van chloor en een zandfilter. Zo weet je zeker dat het water schoon is.

Een andere optie is om het water te verwijderen met een slang en dan het zand in de bodem van het zwembad opzuigen. Wanneer je alle water uit het zwembad haalt moet je er wel voor zorgen dat je het zwembad weer snel vult.

Wacht niet te lang, want dan kan de constructie beschadigen. Als je het water uit het zwembad haalt kun je gelijk de bodem van het zwembad goed schoonmaken. Veeg alle zand van de bodem en maak het goed schoon. Doe dit met een zwembadborstel of -schraper.

Drijvend vuil uit het water verwijderen

Als je langs de rand van het zwembad veel zand hebt, of ander drijvend zand, dan kun je dit opvangen met een zogenoemde skimmer. Een skimmer is een emmertje die aan de filterpomp bevestigd is aan de rand van het zwembad.

Het water loopt door de skimmers en dan vangt de emmer bladeren en zand op. Het is hierbij belangrijk om het vuil dat is opgezogen in het emmertje schoon te houden door de emmer regelmatig te legen.

Een skimmer heeft ook een ander voordeel, je kan hierin de chloortabletten laten oplossen, dit hoeft dan dus niet perse in de chloordrijver. Op deze manier kun je het zwembad beter chloren.

Let wel op, want als er teveel chloor in het water is dan kan dit schadelijk zijn voor de huid en de ogen. De juiste dosering van chloor is belangrijk, dit kun je het beste uitzoeken in de handleiding of bij een expert.

Als je last hebt van meer drijvend vuil, denk hierbij aan takjes, gras, planten of bladeren, dan kun je dit ook met een schepnet verwijderen. Een schepnet kan goed aan de oppervlakte vuil opvangen.

Hoe houd je het zwembad schoon?

Je ontkomt er niet aan als je een zwembad hebt dat er vuiltjes in het zwembad komen. Voor vuil aan de oppervlakte is het belangrijk dat je een schepnet gebruikt, maar voor vuil op de bodem kun je beter borstels of een bodemschepnet gebruiken.

Borstels kunnen zowel aan de waterlijn als bij de wand gebruikt worden om te voorkomen dat dit vies wordt. Door een telescopische steel te gebruiken is het mogelijk om een groter bad schoon te maken omdat dit de reikwijdte vergroot.

Ook is het mogelijk om te reinigen met chemicaliën. Dit zorgt er voor dat het water niet troebel is, er wordt namelijk kalkaanslag mee verwijdert. Dit kan bijvoorbeeld door linerreinigers die hardnekkig vuil uit het zwembad verwijderen en filteren. Reinigingsvloeistof in het zwembad zorgt ervoor dat vettige aanslag dat in het zwembad zit verdwijnt.

Koop een zwembad bij Doika

In ons assortiment vind je verschillende zwembaden. Rechthoekige zwembaden, een rond zwembad, de grotere of kleinere. Met behulp van bovenstaande tips kun jij het zwembad goed schoon houden!

Heb jij vragen over een product of tips nodig, dan kun je contact met ons opnemen!


Nieuwste blogs

  • Mooie borderplanten: Creëer een kleurrijke en weelderige tuin in alle seizoenen - Doika

    Mooie borderplanten: Creëer een kleurrijke en weelderige tuin in alle seizoenen

    Lees meer 

  • Waarom heel veel mussen in de tuin goed zijn voor het ecosysteem - Doika

    Waarom heel veel mussen in de tuin goed zijn voor het ecosysteem

    Lees meer 

  • Tuinideeën: Creëer jouw persoonlijke paradijs in de achtertuin - Doika

    Tuinideeën: Creëer jouw persoonlijke paradijs in de achtertuin

    Lees meer 

Eerder bekeken door jou

logo doika

© 2024 Doika, Powered by Doika BV

  • Bancontact
  • iDEAL
  • Mastercard
  • Visa
  • Klarna
  • in3
  • SOFORT
  • SEPA Direct Debit

Login

Wachtwoord vergeten?

Heb je nog geen account?
Maak gratis een account aan en geniet van vele voordelen.