Hoe groot moet mijn regenton zijn?
, 6 min lezen
, 6 min lezen
In de meeste tuinen wordt bij erge droogte vaak gesproeid met drinkwater, logisch. Want je wil natuurlijk niet dat jouw prachtige bloemen en planten kapot gaat. Maar natuurlijk wel zonde en erg duur in langere periodes van droogte.
Het is dan slim om vooraf al water op te slaan zodat jij het opgevangen regenwater kunt gebruiken om jouw planten water te geven. Kies daarom voor een van de mooie regentonnen zodat jij bij een goede regenbui voldoende water kan opslaan om jouw bloemen en planten water te geven in droge periodes.
Bij het kopen van een regenton moet je niet alleen nadenken over voldoende ruimte om het regenwater in op te slaan, maar ook het gewenste materiaal van de regenton, de hoogte van het kraantje, het design van de regenton en de manier waarop je deze gaat installeren.
De grootte van de regenton is afhankelijk van wat jij precies met het water wilt gaan doen en de grootte van de tuin. Heb je een grote tuin met voldoende ruimte, dan kun je beter kiezen voor een grote regenton van meer dan 200 liter. Want hoe meer water je kunt opvangen, hoe meer water jij kunt besparen in de droge periodes.
Als jij met het opgevangen water alleen de bloemen water wilt geven, dan kun je natuurlijk kiezen voor een regentin met ruimte voor minder liter water. Maar wil je een groot oppervlak voorzien van water, je auto mee wassen en de ramen van de buren wassen? Ja dan is de beste regenton voor jou natuurlijk eentje waar je meer water in kan opvangen!
De keuze voor capaciteit heeft dus echt te maken met wat jij wilt doen met de opgevangen neerslag en regen.
Regentonnen zijn er van verschillende materialen. Zo kun je kiezen voor een houten regenton, een kunststof regenton of een regenton van PVC. Bij de houten regenton moet je rekening houden met meer onderhoud, dit vanwege het uitzetten en krimpen van hout wanneer dit in aanraking komt met water.
Een kunststof regenton heeft in principe geen onderhoud nodig, wel is het belangrijk om deze in de winter leeg te laten lopen. Dat komst omdat water bevriest bij vorst, wat kan worden voor scheuren in de regenton.
Bij de aanschaf van regentonnen moet je ook rekening houden met de hoogte van het kraantje. Het kraantje gebruik je natuurlijk om een gieter mee te vullen, dan moet je de gieter natuurlijk wel onder het kraantje kunnen plaatsen!
Je kunt dit probleem oplossen voor de regenton op een verhoging te plaatsen. Als je zorgt voor een stevige verhoging kun je gemakkelijk een emmer of gieter onder het kraantje plaatsen en op deze manier eenvoudig de planten water geven.
Volle regentonnen zijn natuurlijk ideaal om de tuin te bewateren! Maar je wil natuurlijk geen overdreven grote regenton in de tuin hebben staan die jouw mooie uitzicht belemmert. Daarom vind je in ons assortiment ook regentonnen die passend zijn bij de tuin! Dit komt neer op prachtige designs en soms zelfs gecombineerd met een plantenbak!
Wij hebben regentonnen in verschillende kleuren, om aan de muur van de schuur te monteren, van prachtig hout of juist een regenton waar je bovenop een plantenbak vindt. Zo is er altijd wel een regenton die bij jou past!
Je moet ook rekening houden met de installatie van de regenton. Want je kunt sommige direct monteren aan regenpijpen en voor anderen kun je een vulautomaat gebruiken. Je moet dan kijken op welke hoogte de ingang van de regenton zit en deze aansluiten op de regenpijp.
De vulautomaat zorgt er vaak voor dat wanneer de ton vol zit, dat het water alsnog wordt afgevoerd via de regenpijp. Ook kun je een gat aan de bovenkant van de regenton maken, in de deksel bijvoorbeeld, waardoor je het water op kunt vangen via de regenpijp.
Ook moet je zorgen voor een goede afvoer bij de regenton. Want je wil natuurlijk zoveel mogelijk regenwater opvangen, maar ook een regenton kan vol raken. Je wil natuurlijk niet dat dat zorgt voor wateroverlast. Zorg er daarom voor dat je door middel van een vulautomaat of een slang kan worden dat wanneer de regenton vol zit, je dit water op een goede manier kan laten weglopen. Bijvoorbeeld dat dit naar het riool stroomt, via de regenpijp alsnog wegstroomt of direct terecht komt in de tuin.
Als je kiest voor een regenton, zorg er dan voor dat dit geen geliefde plek wordt van muggen. Dat kan zorgen voor heel wat ongemak. Je kunt dit voorkomen voor een regenton aan te schaffen met een deksel.
Houten regentonnen hebben sowieso onderhoud nodig houdt hier dus ook jaarlijks rekening mee.
In de winter moet je zeker even kijken naar de regenton. Want als het gaat vriezen kan het water gaan uitzetten en de regenton kapot maken. Laat je regenton in de winter leeglopen zodat deze niet kapot vriest.
Als jij regenwater gebruikt bij het extra water geven van planten en bloemen in de tuin, dan ben je goed bezig! Het gebruik van een regenton en regenwater heeft erg veel voordelen. Begin maar eens met datgene wat je bezuinigt bij het gebruik van regenwater. Slim om hier nu mee te starten met de klimaatverandering die we momenteel hebben. Daarbij is regenwater voedzamer dan kraanwater. Dit komt door de natuurlijke oligo-elementen dat goed is voor binnen- en buitenplanten. Daarnaast bevat regenwater geen kalk wat gezonder is voor de planten, maar ook als drinkwater voor een huisdier.
Je kunt het opgevangen regenwater ook eventueel gebruiken om de ramen te wassen. Het is zo dat dit water geen strepen achterlaat op de ramen omdat dit water geen kalk bevat.
Daarbij zijn er regentonnen in verschillende vormen, maten en designs! Op deze manier is er altijd wel een regenpijp die past bij jouw wensen! Er is altijd wel een regenton die past in jouw grote of juist kleine tuin!
Over het gebruik van de regentonnen zijn vele goede ervaringen, hoog tijd dat jij dus ook jouw verbruik gaat verminderen en gebruik gaat maken van een geschikte regenton! Bekijk ons assortiment zodat jij de beste regenton voor jouw tuin kan uitzoeken.