15% KORTING op ZWEMBADEN! Wees er snel bij, want op = op!
15% KORTING op ZWEMBADEN! Wees er snel bij, want op = op!

engerlingen bestrijden

Bron: Pexels

Engerlingen bestrijden is een uitdaging waar veel tuinliefhebbers vroeg of laat mee te maken krijgen. Deze larven van kevers, zoals de meikever of junikever, kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan het gazon door de wortels van het gras te eten. Het herkennen van engerlingen in je tuin is vrij eenvoudig: je ziet vaak kale, gele plekken in het gras en soms zijn de vogels druk in de weer om ze op te pikken.

Het effectief bestrijden van engerlingen vergt een goede strategie en geduld. Biologische methodes hebben mijn voorkeur omdat ze veilig zijn voor andere dieren in de tuin. Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn natuurlijke vijanden die ingezet kunnen worden tegen deze plagen zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken.

Preventieve maatregelen nemen is net zo belangrijk als het actief bestrijden van engerlingen. Een gezond gazon met een sterk wortelstelsel kan beter weerstand bieden tegen deze ondergrondse vraatzuchtige larven. Door regelmatige verzorging zoals verticuteren, bemesten en niet te kort maaien houd ik mijn gazon robuust en verklein ik de kans op een serieuze engerlingenplaag.

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn de larven van verschillende keversoorten, waaronder de bekende meikever, junikever, rozenkever en Sint-Janskever. Deze larven leven ondergronds waar ze zich voeden met organisch materiaal, maar hun voorliefde voor plantenwortels kan voor veel schade zorgen in tuinen en op sportvelden. Hun lichaam is vaak C-vormig gebogen, witachtig van kleur met een bruine kop en ze kunnen behoorlijk groot worden. De levenscyclus van deze insecten start als ei, waarna het zich ontwikkelt tot een larve om uiteindelijk uit te groeien tot een volwassen kever.

De aanwezigheid van engerlingen is niet altijd direct zichtbaar omdat ze ondergronds leven. Toch kun je merken dat er iets niet pluis is door gele plekken in het gazon of loszittend gras dat makkelijk weggetrokken kan worden. Vogels die druk in de aarde pikken kunnen ook wijzen op een plaag: zij zien de larven namelijk als een smakelijke maaltijd.

Het bestrijden van engerlingen is belangrijk omdat ze flinke schade kunnen aanrichten:

 • Gazons: Hier veroorzaken ze geelbruine plekken doordat de wortels weggevreten worden.

 • Landbouw: Gewassen kunnen minder goed groeien door beschadigde wortels.

 • Sportvelden: Onstabiele grond door tunnelwerkzaamheden van deze larven kan gevaarlijk zijn voor sporters.

Wanneer je vermoedt dat je last hebt van deze ondergrondse plaagdieren, dan is het zaak om snel te handelen. Er zijn diverse methodes om engerlingen te bestrijden variërend van biologische middelen tot chemische bestrijdingsmethodes.

Vooral in de periode tussen juli en oktober zie je vaak veel activiteit van deze beestjes omdat dit hun groeiperiode is. Detectie vroeg in het seizoen geeft meer kansen op succesvolle bestrijding zonder al te veel impact op je tuin of veld.

Schade veroorzaakt door engerlingen

Engerlingen zijn larven van verschillende keversoorten, waaronder de meikever en de junikever. Deze ondergrondse plaaggeesten kunnen een behoorlijke ravage aanrichten in jouw tuin. Ik merk vaak dat mensen pas actie ondernemen wanneer het al te laat is - wanneer de eens zo groene gazon verandert in een bruine, kale plek.

 • Graszoden die loslaten: Engerlingen voeden zich met de wortels van grasplantjes. Hierdoor krijgen we te maken met graszoden die je zonder veel moeite kunt oprollen als een tapijt.

 • Verwelkte planten: Niet alleen het gazon lijdt onder deze beestjes, maar ook bloembedden kunnen verwelken omdat de plantwortels beschadigd raken.

 • Toename van vogelactiviteit: Een indirect gevolg is dat vogels, zoals spreeuwen en kraaien, worden aangetrokken door jouw gazon omdat er voor hen een feestmaal onder de oppervlakte zit.

Tijdens mijn jarenlange tuinieren heb ik geleerd dat preventie cruciaal is. Echter, als je toch schade opmerkt, is snel handelen geboden om verdere vernietiging te voorkomen.

Deze cijfers laten zien hoe belangrijk het is om bewust te zijn van de impact die engerlingen kunnen hebben. En hoewel sommige natuurlijke vijanden zoals egels en mollen ook hun rol spelen bij het verminderen van deze plaagpopulatie, reken ik daar niet op voor volledige controle over het probleem.

Wat ik wel doe? Ik zorg ervoor dat mijn gazon gezond blijft door goede bemesting en aangepaste bewatering. Zo biedt het minder kans voor engerlingen om toe te slaan. Want geloof me, herstellen na een plaagaanval kost meer tijd én geld dan preventief handelen!

Hoe kun je engerlingen herkennen?

Engerlingen lokaliseren begint bij het observeren van je gazon. Zie je gele plekken of voelt het gras sponzig aan als je eroverheen loopt? Dan zou dat een eerste signaal kunnen zijn. Bovendien, als vogels of andere dieren zoals mollen en egels opvallend veel interesse tonen in jouw gazon, dan kan dat wijzen op de aanwezigheid van deze grondinsecten.

 • Gele plekken in het gazon

 • Sponzige structuur bij betreding

 • Verhoogde activiteit van vogels en tuindieren

Een directe bevestiging krijg je door een stuk graszode om te keren. Onderzoek de bovenste 5 tot 10 centimeter van de bodem. Engerlingen hebben een C-vormige houding en zijn vaak witachtig tot geelbruin van kleur met een donkerder kop. Afhankelijk van de soort variëren ze in grootte, maar meestal zijn ze tussen de 1 en 4 centimeter lang.

 • Onderzoek de bovenste laag grond (5-10 cm)

 • Let op C-vormige insecten

 • Witachtige tot geelbruine kleur met donkerdere kop

Het aantal engerlingen per vierkante meter is ook belangrijk voor het bepalen van een plaag. Meer dan vijf larven per vierkante meter kan al problematisch zijn voor jouw gazon.

Zelfs zonder zichtbare symptomen is preventief onderhoud essentieel. Stimuleer natuurlijke predatoren door biodiversiteit in jouw tuin te bevorderen of overweeg nematoden die specifiek gericht zijn tegen engerlingen toe te passen tijdens hun actieve periodes.

 • Preventief onderhoud om problematiek voor te zijn

 • Bevorder natuurlijke predatoren zoals vogels

 • Inzetten van nematoden tijdens actieve perioden van larven

Natuurlijke bestrijdingsmethoden voor engerlingen

Tegen engerlingen strijden kan een flinke uitdaging zijn, maar met de juiste natuurlijke methoden kun je jouw tuin beschermen zonder naar zware chemicaliën te grijpen. Een populaire methode is het inzetten van aaltjes, ook wel nematoden genoemd. Deze microscopisch kleine wormpjes zijn natuurlijke vijanden van engerlingen. Ze dringen de larven binnen en breken ze af van binnenuit.

 • Aaltjes toepassen doe je idealiter in de late zomer of begin herfst

 • Zorg dat de grond vochtig is voor een optimale werking

 • Nematoden kunnen online gekocht worden of bij gespecialiseerde tuincentra

Een andere efficiënte strategie is het bevorderen van biodiversiteit in je tuin. Dit betekent dat je een habitat creëert waar natuurlijke roofdieren zoals vogels, egels en spitsmuizen zich thuis voelen. Deze dieren zijn dol op engerlingen en helpen mee aan het beheersen van hun populatie.

 • Plant struiken en bomen die vogels aantrekken

 • Laat hoopjes bladeren liggen als schuilplaats voor egels

 • Vermijd pesticiden die deze nuttige dieren kunnen schaden

Bovendien kun je handmatig ingrijpen door regelmatig het gazon te verticuteren. Dit maakt niet alleen de grond losser waardoor water beter weg kan lopen, maar brengt ook de verborgen larven aan de oppervlakte waar ze prooi worden voor vogels.

Vergeet tenslotte niet om preventieve maatregelen te nemen:

 • Kies graszaad dat resistent is tegen plagen

 • Verzorg je gazon goed met regelmatige bemesting

Door deze tips toe te passen, werk ik samen met de natuur om mijn tuin gezond en vrij van ongewenste gasten zoals engerlingen te houden!

Chemische bestrijdingsmiddelen voor engerlingen

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is een effectieve methode om engerlingen aan te pakken. Deze middelen worden vaak ingezet als andere methoden, zoals biologische bestrijding, niet het gewenste resultaat leveren of wanneer er sprake is van een ernstige plaag.

 • Insecticiden: Er zijn specifieke insecticiden op de markt die gericht zijn op het doden van engerlingen. Het is belangrijk dat je producten kiest die toegelaten zijn binnen de Europese regelgeving.

 • Timing: De beste tijd om deze insecticiden toe te passen is laat in de zomer of vroeg in de herfst. Dit is het moment waarop jonge larven zich ontwikkelen en het meest kwetsbaar zijn voor chemische behandeling.

 • Herhaalde toepassing: Afhankelijk van het product kan een herhaalde toepassing noodzakelijk zijn voor een volledige uitroeiing van de plaag.

Bij het gebruik van chemische middelen moet je altijd rekening houden met de veiligheid. Draag beschermende kleding en volg strikt de instructies op de verpakking. Houd ook rekening met eventuele negatieve effecten op nuttige insecten, huisdieren, en het milieu.

Let wel: sommige stoffen mogen niet meer gebruikt worden door particulieren wegens strenge milieuregelgeving. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je overgaat tot aanschaf en gebruik.

Chemische bestrijding kan snel werken maar denk aan alternatieven indien mogelijk. Langdurig gebruik hiervan kan leiden tot resistentie bij plagen en schade aan ecosystemen veroorzaken. Daarom raad ik aan om eerst andere opties zoals natuurlijke vijanden of cultuurmaatregelen te overwegen voordat chemie wordt ingezet tegen deze gazonvernielers.

Conclusie

Na het zorgvuldig onderzoeken van de verschillende methoden om engerlingen te bestrijden ben ik tot een aantal inzichten gekomen. Het is duidelijk dat preventie de sleutel is tot succes. Door het gazon gezond te houden met goed onderhoud zoals beluchten, maaien en bemesten kunnen veel problemen worden voorkomen.

Er zijn diverse effectieve manieren om engerlingen aan te pakken:

 • Biologische bestrijding met aaltjes werkt specifiek tegen de larven zonder schade toe te brengen aan het milieu.

 • Chemische middelen zijn beschikbaar maar deze gebruik ik liever als laatste redmiddel vanwege hun impact op de natuur.

 • Huismiddeltjes zoals koffiedik of knoflookwater kunnen helpen maar garanderen geen volledige uitroeiing van de plaag.

Het toepassen van een geïntegreerde aanpak lijkt het meest verstandig. Dit betekent dat je preventieve maatregelen combineert met directe actie wanneer je engerlingen constateert in je gazon.

Ik raad iedere tuinliefhebber aan om alert te blijven op signalen die wijzen op engerlingen. Zoals gele plekken in het gras of vogels die druk pikken in het gazon. Bij twijfel is het slim om een expert te raadplegen of zelf een stukje gras uit te graven om te kijken wat eronder leeft.

Het bestrijden van engerlingen hoeft niet ingewikkeld of schadelijk voor de natuur te zijn als je maar kiest voor de juiste methode die past bij jouw situatie. Mijn advies zou dus zijn: wees proactief, kies bewust en werk met respect voor ons ecosysteem. Dat is uiteindelijk in ieders belang – inclusief dat van ons prachtige gazon!

 

 

 

engerlingen bestrijden

Bron: Pexels

Engerlingen bestrijden is een uitdaging waar veel tuinliefhebbers vroeg of laat mee te maken krijgen. Deze larven van kevers, zoals de meikever of junikever, kunnen aanzienlijke schade aanrichten aan het gazon door de wortels van het gras te eten. Het herkennen van engerlingen in je tuin is vrij eenvoudig: je ziet vaak kale, gele plekken in het gras en soms zijn de vogels druk in de weer om ze op te pikken.

Het effectief bestrijden van engerlingen vergt een goede strategie en geduld. Biologische methodes hebben mijn voorkeur omdat ze veilig zijn voor andere dieren in de tuin. Aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zijn natuurlijke vijanden die ingezet kunnen worden tegen deze plagen zonder schadelijke chemicaliën te gebruiken.

Preventieve maatregelen nemen is net zo belangrijk als het actief bestrijden van engerlingen. Een gezond gazon met een sterk wortelstelsel kan beter weerstand bieden tegen deze ondergrondse vraatzuchtige larven. Door regelmatige verzorging zoals verticuteren, bemesten en niet te kort maaien houd ik mijn gazon robuust en verklein ik de kans op een serieuze engerlingenplaag.

Wat zijn engerlingen?

Engerlingen zijn de larven van verschillende keversoorten, waaronder de bekende meikever, junikever, rozenkever en Sint-Janskever. Deze larven leven ondergronds waar ze zich voeden met organisch materiaal, maar hun voorliefde voor plantenwortels kan voor veel schade zorgen in tuinen en op sportvelden. Hun lichaam is vaak C-vormig gebogen, witachtig van kleur met een bruine kop en ze kunnen behoorlijk groot worden. De levenscyclus van deze insecten start als ei, waarna het zich ontwikkelt tot een larve om uiteindelijk uit te groeien tot een volwassen kever.

De aanwezigheid van engerlingen is niet altijd direct zichtbaar omdat ze ondergronds leven. Toch kun je merken dat er iets niet pluis is door gele plekken in het gazon of loszittend gras dat makkelijk weggetrokken kan worden. Vogels die druk in de aarde pikken kunnen ook wijzen op een plaag: zij zien de larven namelijk als een smakelijke maaltijd.

Het bestrijden van engerlingen is belangrijk omdat ze flinke schade kunnen aanrichten:

 • Gazons: Hier veroorzaken ze geelbruine plekken doordat de wortels weggevreten worden.

 • Landbouw: Gewassen kunnen minder goed groeien door beschadigde wortels.

 • Sportvelden: Onstabiele grond door tunnelwerkzaamheden van deze larven kan gevaarlijk zijn voor sporters.

Wanneer je vermoedt dat je last hebt van deze ondergrondse plaagdieren, dan is het zaak om snel te handelen. Er zijn diverse methodes om engerlingen te bestrijden variërend van biologische middelen tot chemische bestrijdingsmethodes.

Vooral in de periode tussen juli en oktober zie je vaak veel activiteit van deze beestjes omdat dit hun groeiperiode is. Detectie vroeg in het seizoen geeft meer kansen op succesvolle bestrijding zonder al te veel impact op je tuin of veld.

Schade veroorzaakt door engerlingen

Engerlingen zijn larven van verschillende keversoorten, waaronder de meikever en de junikever. Deze ondergrondse plaaggeesten kunnen een behoorlijke ravage aanrichten in jouw tuin. Ik merk vaak dat mensen pas actie ondernemen wanneer het al te laat is - wanneer de eens zo groene gazon verandert in een bruine, kale plek.

 • Graszoden die loslaten: Engerlingen voeden zich met de wortels van grasplantjes. Hierdoor krijgen we te maken met graszoden die je zonder veel moeite kunt oprollen als een tapijt.

 • Verwelkte planten: Niet alleen het gazon lijdt onder deze beestjes, maar ook bloembedden kunnen verwelken omdat de plantwortels beschadigd raken.

 • Toename van vogelactiviteit: Een indirect gevolg is dat vogels, zoals spreeuwen en kraaien, worden aangetrokken door jouw gazon omdat er voor hen een feestmaal onder de oppervlakte zit.

Tijdens mijn jarenlange tuinieren heb ik geleerd dat preventie cruciaal is. Echter, als je toch schade opmerkt, is snel handelen geboden om verdere vernietiging te voorkomen.

Deze cijfers laten zien hoe belangrijk het is om bewust te zijn van de impact die engerlingen kunnen hebben. En hoewel sommige natuurlijke vijanden zoals egels en mollen ook hun rol spelen bij het verminderen van deze plaagpopulatie, reken ik daar niet op voor volledige controle over het probleem.

Wat ik wel doe? Ik zorg ervoor dat mijn gazon gezond blijft door goede bemesting en aangepaste bewatering. Zo biedt het minder kans voor engerlingen om toe te slaan. Want geloof me, herstellen na een plaagaanval kost meer tijd én geld dan preventief handelen!

Hoe kun je engerlingen herkennen?

Engerlingen lokaliseren begint bij het observeren van je gazon. Zie je gele plekken of voelt het gras sponzig aan als je eroverheen loopt? Dan zou dat een eerste signaal kunnen zijn. Bovendien, als vogels of andere dieren zoals mollen en egels opvallend veel interesse tonen in jouw gazon, dan kan dat wijzen op de aanwezigheid van deze grondinsecten.

 • Gele plekken in het gazon

 • Sponzige structuur bij betreding

 • Verhoogde activiteit van vogels en tuindieren

Een directe bevestiging krijg je door een stuk graszode om te keren. Onderzoek de bovenste 5 tot 10 centimeter van de bodem. Engerlingen hebben een C-vormige houding en zijn vaak witachtig tot geelbruin van kleur met een donkerder kop. Afhankelijk van de soort variëren ze in grootte, maar meestal zijn ze tussen de 1 en 4 centimeter lang.

 • Onderzoek de bovenste laag grond (5-10 cm)

 • Let op C-vormige insecten

 • Witachtige tot geelbruine kleur met donkerdere kop

Het aantal engerlingen per vierkante meter is ook belangrijk voor het bepalen van een plaag. Meer dan vijf larven per vierkante meter kan al problematisch zijn voor jouw gazon.

Zelfs zonder zichtbare symptomen is preventief onderhoud essentieel. Stimuleer natuurlijke predatoren door biodiversiteit in jouw tuin te bevorderen of overweeg nematoden die specifiek gericht zijn tegen engerlingen toe te passen tijdens hun actieve periodes.

 • Preventief onderhoud om problematiek voor te zijn

 • Bevorder natuurlijke predatoren zoals vogels

 • Inzetten van nematoden tijdens actieve perioden van larven

Natuurlijke bestrijdingsmethoden voor engerlingen

Tegen engerlingen strijden kan een flinke uitdaging zijn, maar met de juiste natuurlijke methoden kun je jouw tuin beschermen zonder naar zware chemicaliën te grijpen. Een populaire methode is het inzetten van aaltjes, ook wel nematoden genoemd. Deze microscopisch kleine wormpjes zijn natuurlijke vijanden van engerlingen. Ze dringen de larven binnen en breken ze af van binnenuit.

 • Aaltjes toepassen doe je idealiter in de late zomer of begin herfst

 • Zorg dat de grond vochtig is voor een optimale werking

 • Nematoden kunnen online gekocht worden of bij gespecialiseerde tuincentra

Een andere efficiënte strategie is het bevorderen van biodiversiteit in je tuin. Dit betekent dat je een habitat creëert waar natuurlijke roofdieren zoals vogels, egels en spitsmuizen zich thuis voelen. Deze dieren zijn dol op engerlingen en helpen mee aan het beheersen van hun populatie.

 • Plant struiken en bomen die vogels aantrekken

 • Laat hoopjes bladeren liggen als schuilplaats voor egels

 • Vermijd pesticiden die deze nuttige dieren kunnen schaden

Bovendien kun je handmatig ingrijpen door regelmatig het gazon te verticuteren. Dit maakt niet alleen de grond losser waardoor water beter weg kan lopen, maar brengt ook de verborgen larven aan de oppervlakte waar ze prooi worden voor vogels.

Vergeet tenslotte niet om preventieve maatregelen te nemen:

 • Kies graszaad dat resistent is tegen plagen

 • Verzorg je gazon goed met regelmatige bemesting

Door deze tips toe te passen, werk ik samen met de natuur om mijn tuin gezond en vrij van ongewenste gasten zoals engerlingen te houden!

Chemische bestrijdingsmiddelen voor engerlingen

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen is een effectieve methode om engerlingen aan te pakken. Deze middelen worden vaak ingezet als andere methoden, zoals biologische bestrijding, niet het gewenste resultaat leveren of wanneer er sprake is van een ernstige plaag.

 • Insecticiden: Er zijn specifieke insecticiden op de markt die gericht zijn op het doden van engerlingen. Het is belangrijk dat je producten kiest die toegelaten zijn binnen de Europese regelgeving.

 • Timing: De beste tijd om deze insecticiden toe te passen is laat in de zomer of vroeg in de herfst. Dit is het moment waarop jonge larven zich ontwikkelen en het meest kwetsbaar zijn voor chemische behandeling.

 • Herhaalde toepassing: Afhankelijk van het product kan een herhaalde toepassing noodzakelijk zijn voor een volledige uitroeiing van de plaag.

Bij het gebruik van chemische middelen moet je altijd rekening houden met de veiligheid. Draag beschermende kleding en volg strikt de instructies op de verpakking. Houd ook rekening met eventuele negatieve effecten op nuttige insecten, huisdieren, en het milieu.

Let wel: sommige stoffen mogen niet meer gebruikt worden door particulieren wegens strenge milieuregelgeving. Raadpleeg daarom altijd een professional voordat je overgaat tot aanschaf en gebruik.

Chemische bestrijding kan snel werken maar denk aan alternatieven indien mogelijk. Langdurig gebruik hiervan kan leiden tot resistentie bij plagen en schade aan ecosystemen veroorzaken. Daarom raad ik aan om eerst andere opties zoals natuurlijke vijanden of cultuurmaatregelen te overwegen voordat chemie wordt ingezet tegen deze gazonvernielers.

Conclusie

Na het zorgvuldig onderzoeken van de verschillende methoden om engerlingen te bestrijden ben ik tot een aantal inzichten gekomen. Het is duidelijk dat preventie de sleutel is tot succes. Door het gazon gezond te houden met goed onderhoud zoals beluchten, maaien en bemesten kunnen veel problemen worden voorkomen.

Er zijn diverse effectieve manieren om engerlingen aan te pakken:

 • Biologische bestrijding met aaltjes werkt specifiek tegen de larven zonder schade toe te brengen aan het milieu.

 • Chemische middelen zijn beschikbaar maar deze gebruik ik liever als laatste redmiddel vanwege hun impact op de natuur.

 • Huismiddeltjes zoals koffiedik of knoflookwater kunnen helpen maar garanderen geen volledige uitroeiing van de plaag.

Het toepassen van een geïntegreerde aanpak lijkt het meest verstandig. Dit betekent dat je preventieve maatregelen combineert met directe actie wanneer je engerlingen constateert in je gazon.

Ik raad iedere tuinliefhebber aan om alert te blijven op signalen die wijzen op engerlingen. Zoals gele plekken in het gras of vogels die druk pikken in het gazon. Bij twijfel is het slim om een expert te raadplegen of zelf een stukje gras uit te graven om te kijken wat eronder leeft.

Het bestrijden van engerlingen hoeft niet ingewikkeld of schadelijk voor de natuur te zijn als je maar kiest voor de juiste methode die past bij jouw situatie. Mijn advies zou dus zijn: wees proactief, kies bewust en werk met respect voor ons ecosysteem. Dat is uiteindelijk in ieders belang – inclusief dat van ons prachtige gazon!

 

 

 

door GT

Deel: