Tijdelijk: 20% Korting Op EXIT Toys Trampolines
Tijdelijk: 20% Korting Op EXIT Toys Trampolines

Alles over het glas van uw serre

Bij de beglazing van uw tuinkas heeft u vaak keuze uit tuindersglas, veiligheidsglas of polycarbonaat. Afhankelijk van de functie van de kas, de omgeving en uw specifieke wensen kan een juiste afdichting worden geadviseerd. Zie de overzichtstekening voor de voor- en nadelen per afdichting.

1) Tuindersglas

Bij tuinkassen wordt het gebruik van tuindersglas al decennia lang toegepast en is populair onder hobbykwekers. Glas heeft als voordeel dat het veel licht doorlaat (ongeveer 90%) en dat is goed voor de gewassen in de kas. Bovendien behoudt u van buiten de kas het zicht op de kweekresultaten!

Toleranties:
Tuindersglas heeft een lange historie. De glaskwaliteit en de toepassing ervan gaan hand in hand. De kwaliteit van tuindersglas is heel anders dan bijvoorbeeld het glas dat in woningen wordt gebruikt. Voor tuindersglas gelden verschillende toleranties: de dikte is niet overal exact gelijk, deze kan licht variëren. Ook kan het glas luchtbelletjes of strepen vertonen. Dit hoort gewoon bij tuindersglas. De genoemde toleranties hebben geen invloed op de sterkte of de kwaliteit van het glas

Verschil:
Andere mogelijkheden in afdichting zijn: float glas, veiligheidsglas of polycarbonaat. Het grootste voordeel van tuindersglas is de prijs. Tuindersglas is veel goedkoper dan de genoemde alternatieven. In maatvoering verschilt tuindersglas ook van de rest: de grootste ruitmaat is 610 x 610 mm en heeft een dikte van 3 mm.

Glas plaatsen:
Het plaatsen van tuindersglas is heel eenvoudig. Omdat er gewerkt wordt met kleine ruiten, passen we de traditionele wijze van beglazen toe: eerst wordt het frame op de juiste locaties voorzien van rubber of schuimrubber, daarna wordt het glas ‘dakpansgewijs gestapeld’. Om te kunnen ‘stapelen’ wordt er gebruik gemaakt van glashaken, het fixeren van de ruiten gebeurt met behulp van glasklemmen.

Veiligheidstip!
Tuindersglas heeft scherpe randen, gebruik daarom altijd goede handschoenen tijdens het plaatsen.

Duurzaam
(Tuinders)glas is uitermate duurzaam. Het is zeer bestand tegen krassen, atmosferische en chemische invloeden, als ook tegen schoonmaakmiddelen. Tuindersglas heeft een isolatiewaarde van ongeveer 6 W/m² K.

2) Veiligheidsglas

De meest toegepaste glassoort is veiligheidsglas. Hiermee profiteert u van de voordelen van glas, maar wordt er ook rekening gehouden met de veiligheid in en rondom de kas. Ideaal in de stad, een boomrijke omgeving, of wanneer er kinderen in de buurt zijn.

Thermisch behandeld:
Veiligheidsglas ontstaat doordat floatglas thermisch behandeld wordt . De uitstraling blijft exact gelijk, alleen bij breuk merkt u direct het verschil: veiligheidsglas brokkelt in 1000-den botte deeltjes uiteen. De structuur is gelijk aan wat u tegenkomt in de huizenbouw. Het is gelijkmatig in dikte en vrij van onzuiverheden. Dat is de kwaliteit van veiligheidsglas.

Verschil met tuindersglas:
Naast veiligheidsglas kan er worden gekozen voor tuindersglas. Veiligheidsglas combineert de voordelen van glas, een goede lichtdoorlaatbaarheid (ongeveer 90%), en uw wens voor een veilige omgeving in en rondom de kas. Veiligheidsglas is tot 6 keer sterker dan tuindersglas en zal bij breuk volledige verbrijzelen in botte deeltjes. Veiligheidsglas wordt bovendien gepolijst geleverd, dit betekend dat de randen afgerond en niet langer scherp zijn. Afhankelijk van het model kas, wordt veiligheidsglas geleverd in een dikte van 3 of 4 mm.

Glas plaatsen:
Het plaatsen van veiligheidsglas gaat heel vlot. Omdat er altijd gewerkt wordt met grote ruiten en niet met kleine gestapelde ruiten tuindersglas. Voor het plaatsen van het veiligheidsglas kan gebruik worden gemaakt van glasklemmen, afdichtingsrubber of kunststof beglazingstrips. Voor pasruiten geldt dat deze vaak worden toegepast aan de gevelzijden, dit met behulp van kunststof stapelstrips (H-profiel).

Duurzaam:
Veiligheidsglas is zeer duurzaam. Het is goed bestand tegen krassen, atmosferische en chemische invloeden, als ook tegen schoonmaakmiddelen. Veiligheidsglas heeft een isolatiewaarde van ongeveer 6 W/m² K.

Nadelen veiligheidsglas:

  • - Duurder dan tuindersglas
  • - Een glazen afdichting kan bij een aantal plantsoorten leiden tot verbranding van de gewassen. Dit kan voorkomen worden door het plaatsen van schermgaas, krijten of het plaatsen van polycarbonaat i.p.v. glas.

3) Polycarbonaat

Een kunststof afdichting kan een heel goed alternatief zijn voor de mogelijkheden in glas. Polycarbonaat is bijzonder sterk, licht van gewicht, isoleert en biedt optimale veiligheid in en rondom de kas. Deze dubbelwandige afdichting is leverbaar in verschillende diktes.

Isolerend:
Polycarbonaat heeft een heel andere uitstraling dan tuinders- of veiligheidsglas. Polycarbonaat is niet transparant en heeft een beperkte lichtdoorlaatbaarheid. Dat biedt u in de kas een gevoel van privacy en het levert diffuus licht op. Dat laatste is goed als preventie tegen verbranding van gewassen. Dankzij de goede isolatiewaarde van polycarbonaat wordt het kweekseizoen in de kas vervroegd en verlengd.

Verschil:
Polycarbonaat is een serieus alternatief voor een afdichting van glas. Deze kunststof afdichting is altijd dubbelwandig en kan geleverd worden in verschillende diktes (4/6/8/10 mm). Afhankelijk van de dikte neemt de isolatiewaarde van polycarbonaat toe. De lichtdoorlaatbaarheid van polycarbonaat varieert van 79% (10 mm) tot 83% (4 mm).

Toepassing:
Het plaatsen van polycarbonaat is een eenvoudige klus, zonder risico op breuk. Het materiaal is licht van gewicht en wordt gemonteerd met behulp van glasklemmen of meegeleverde kunststof profielen. Op die manier is een goede montage verzekerd.

Dubbelwandig:
Polycarbonaat is dubbelwandig en heeft daardoor een goed isolerende functie. Afhankelijk van de dikte van het polycarbonaat verschilt de isolatiewaarde. Hoe lager de waarde, hoe beter het isoleert. 

Isolatie (K)waarden:

4 mm polycarbonaat: 4,2 W/m² K
6 mm polycarbonaat: 3,7 W/m² K
10 mm polycarbonaat: 2,9 W/m² K

Nadelen polycarbonaat:

  • - Kunststof is altijd meer onderhevig aan weersinvloeden en UV-straling. Onder invloed van zonlicht, wind en regen worden de kwaliteit en uitstraling van polycarbonaat met het verstrijken van de jaren aangetast. Dit kan leiden tot volledige vervanging van het polycarbonaat.
  • - In de kanalen van de plaat kan condensatie van vochtige lucht optreden.
  • - De eigenschap 'licht van gewicht' kan nadelig zijn indien de kas geplaatst wordt op een locatie waar deze veel wind vangt.

Glas transport en opslag

Het transport van glaspakketten en glaskisten vergt veel aandacht. Daarom is het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over de wijze waarop glas wordt vervoerd en wat nodig is voor een goede opslag ervan. Wij leggen het u graag uit.

Wat u moet weten over glas:

  • - Glas wordt altijd goed verpakt in een kartonnen verpakking en/of een houten kist.
  • - Glas moet altijd staand vervoerd en bewaard worden.
  • - Glas is de beste afdichting voor uw tuinkas, maar is ook zwaar en breekbaar.
  • - Glas is heel duurzaam; goed bestendig tegen krassen, atmosferische en chemische invloeden.
  • - Glas kan scherpe randen hebben, draag daarom altijd handschoenen bij het verwerken glas.

Hoe Royal Well het transport verzorgd:

  • - Glaskisten zijn vaak smal en moeten daarom gestabiliseerd worden vervoerd, hiervoor wordt gebruik gemaakt van speciaal ontwikkelde bokken.
  • - Niet elke glaskist kan worden vervoerd met behulp van een glasbok, in dat geval wordt er gebruik gemaakt van houten schoren.
  • - Kleine en middelgrote glaskisten worden verplaatst met behulp van een pompwagen, grote glaskisten met behulp van een kooi-aap.
  • - De chauffeur zal na het leveren van de glaskist de gebruikte glasbok direct mee terugnemen.

Uw verantwoordelijkheid bij levering en opslag:

  • - Controleer altijd uw zending op juistheid en eventuele zichtbare schade.
  • - Na de ontvangstcontrole tekent u de zending voor ontvangst en indien van toepassing voorzien van uw bevinding(en).
  • - Indien eventuele schade of breuk is gemeld bij ontvangst van de levering, behoudt u het recht op een gratis herstellevering.
  • - Het verplaatsen van een glaskist kan uitsluitend met behulp van een steek- of pompwagen en extra assistentie.
  • - Een glaskist moet na ontvangst worden gestabiliseerd, hiervoor gebruikt u bijvoorbeeld houten schoren.
  • - De glaskist kan worden geopend door het verwijderen van de bovenzijde van de kist.
  • - Glasplaten dienen 1 voor 1 te worden gepakt uit de kist of verpakking en verplaatst naar de locatie van monteren.
  • - Start pas met het beglazen van de kas wanneer heel het frame volledig is gemonteerd en u er zeker van bent dat het beglazen in 1 keer volledig kan worden afgerond.

Andere intressante artikels:

Leestip: Fundering van uw tuinkas/serre veel gestelde vragen
Leestip: Zelf een fundering maken voor uw tuinkas/serre en andere optionele funderingen
Leestip: Montage video's van de tuinkas serie Popular
Leestip: Montage video's van de tuinkas serie Qube

Alles over het glas van uw serre

Bij de beglazing van uw tuinkas heeft u vaak keuze uit tuindersglas, veiligheidsglas of polycarbonaat. Afhankelijk van de functie van de kas, de omgeving en uw specifieke wensen kan een juiste afdichting worden geadviseerd. Zie de overzichtstekening voor de voor- en nadelen per afdichting.

1) Tuindersglas

Bij tuinkassen wordt het gebruik van tuindersglas al decennia lang toegepast en is populair onder hobbykwekers. Glas heeft als voordeel dat het veel licht doorlaat (ongeveer 90%) en dat is goed voor de gewassen in de kas. Bovendien behoudt u van buiten de kas het zicht op de kweekresultaten!

Toleranties:
Tuindersglas heeft een lange historie. De glaskwaliteit en de toepassing ervan gaan hand in hand. De kwaliteit van tuindersglas is heel anders dan bijvoorbeeld het glas dat in woningen wordt gebruikt. Voor tuindersglas gelden verschillende toleranties: de dikte is niet overal exact gelijk, deze kan licht variëren. Ook kan het glas luchtbelletjes of strepen vertonen. Dit hoort gewoon bij tuindersglas. De genoemde toleranties hebben geen invloed op de sterkte of de kwaliteit van het glas

Verschil:
Andere mogelijkheden in afdichting zijn: float glas, veiligheidsglas of polycarbonaat. Het grootste voordeel van tuindersglas is de prijs. Tuindersglas is veel goedkoper dan de genoemde alternatieven. In maatvoering verschilt tuindersglas ook van de rest: de grootste ruitmaat is 610 x 610 mm en heeft een dikte van 3 mm.

Glas plaatsen:
Het plaatsen van tuindersglas is heel eenvoudig. Omdat er gewerkt wordt met kleine ruiten, passen we de traditionele wijze van beglazen toe: eerst wordt het frame op de juiste locaties voorzien van rubber of schuimrubber, daarna wordt het glas ‘dakpansgewijs gestapeld’. Om te kunnen ‘stapelen’ wordt er gebruik gemaakt van glashaken, het fixeren van de ruiten gebeurt met behulp van glasklemmen.

Veiligheidstip!
Tuindersglas heeft scherpe randen, gebruik daarom altijd goede handschoenen tijdens het plaatsen.

Duurzaam
(Tuinders)glas is uitermate duurzaam. Het is zeer bestand tegen krassen, atmosferische en chemische invloeden, als ook tegen schoonmaakmiddelen. Tuindersglas heeft een isolatiewaarde van ongeveer 6 W/m² K.

2) Veiligheidsglas

De meest toegepaste glassoort is veiligheidsglas. Hiermee profiteert u van de voordelen van glas, maar wordt er ook rekening gehouden met de veiligheid in en rondom de kas. Ideaal in de stad, een boomrijke omgeving, of wanneer er kinderen in de buurt zijn.

Thermisch behandeld:
Veiligheidsglas ontstaat doordat floatglas thermisch behandeld wordt . De uitstraling blijft exact gelijk, alleen bij breuk merkt u direct het verschil: veiligheidsglas brokkelt in 1000-den botte deeltjes uiteen. De structuur is gelijk aan wat u tegenkomt in de huizenbouw. Het is gelijkmatig in dikte en vrij van onzuiverheden. Dat is de kwaliteit van veiligheidsglas.

Verschil met tuindersglas:
Naast veiligheidsglas kan er worden gekozen voor tuindersglas. Veiligheidsglas combineert de voordelen van glas, een goede lichtdoorlaatbaarheid (ongeveer 90%), en uw wens voor een veilige omgeving in en rondom de kas. Veiligheidsglas is tot 6 keer sterker dan tuindersglas en zal bij breuk volledige verbrijzelen in botte deeltjes. Veiligheidsglas wordt bovendien gepolijst geleverd, dit betekend dat de randen afgerond en niet langer scherp zijn. Afhankelijk van het model kas, wordt veiligheidsglas geleverd in een dikte van 3 of 4 mm.

Glas plaatsen:
Het plaatsen van veiligheidsglas gaat heel vlot. Omdat er altijd gewerkt wordt met grote ruiten en niet met kleine gestapelde ruiten tuindersglas. Voor het plaatsen van het veiligheidsglas kan gebruik worden gemaakt van glasklemmen, afdichtingsrubber of kunststof beglazingstrips. Voor pasruiten geldt dat deze vaak worden toegepast aan de gevelzijden, dit met behulp van kunststof stapelstrips (H-profiel).

Duurzaam:
Veiligheidsglas is zeer duurzaam. Het is goed bestand tegen krassen, atmosferische en chemische invloeden, als ook tegen schoonmaakmiddelen. Veiligheidsglas heeft een isolatiewaarde van ongeveer 6 W/m² K.

Nadelen veiligheidsglas:

  • - Duurder dan tuindersglas
  • - Een glazen afdichting kan bij een aantal plantsoorten leiden tot verbranding van de gewassen. Dit kan voorkomen worden door het plaatsen van schermgaas, krijten of het plaatsen van polycarbonaat i.p.v. glas.

3) Polycarbonaat

Een kunststof afdichting kan een heel goed alternatief zijn voor de mogelijkheden in glas. Polycarbonaat is bijzonder sterk, licht van gewicht, isoleert en biedt optimale veiligheid in en rondom de kas. Deze dubbelwandige afdichting is leverbaar in verschillende diktes.

Isolerend:
Polycarbonaat heeft een heel andere uitstraling dan tuinders- of veiligheidsglas. Polycarbonaat is niet transparant en heeft een beperkte lichtdoorlaatbaarheid. Dat biedt u in de kas een gevoel van privacy en het levert diffuus licht op. Dat laatste is goed als preventie tegen verbranding van gewassen. Dankzij de goede isolatiewaarde van polycarbonaat wordt het kweekseizoen in de kas vervroegd en verlengd.

Verschil:
Polycarbonaat is een serieus alternatief voor een afdichting van glas. Deze kunststof afdichting is altijd dubbelwandig en kan geleverd worden in verschillende diktes (4/6/8/10 mm). Afhankelijk van de dikte neemt de isolatiewaarde van polycarbonaat toe. De lichtdoorlaatbaarheid van polycarbonaat varieert van 79% (10 mm) tot 83% (4 mm).

Toepassing:
Het plaatsen van polycarbonaat is een eenvoudige klus, zonder risico op breuk. Het materiaal is licht van gewicht en wordt gemonteerd met behulp van glasklemmen of meegeleverde kunststof profielen. Op die manier is een goede montage verzekerd.

Dubbelwandig:
Polycarbonaat is dubbelwandig en heeft daardoor een goed isolerende functie. Afhankelijk van de dikte van het polycarbonaat verschilt de isolatiewaarde. Hoe lager de waarde, hoe beter het isoleert. 

Isolatie (K)waarden:

4 mm polycarbonaat: 4,2 W/m² K
6 mm polycarbonaat: 3,7 W/m² K
10 mm polycarbonaat: 2,9 W/m² K

Nadelen polycarbonaat:

  • - Kunststof is altijd meer onderhevig aan weersinvloeden en UV-straling. Onder invloed van zonlicht, wind en regen worden de kwaliteit en uitstraling van polycarbonaat met het verstrijken van de jaren aangetast. Dit kan leiden tot volledige vervanging van het polycarbonaat.
  • - In de kanalen van de plaat kan condensatie van vochtige lucht optreden.
  • - De eigenschap 'licht van gewicht' kan nadelig zijn indien de kas geplaatst wordt op een locatie waar deze veel wind vangt.

Glas transport en opslag

Het transport van glaspakketten en glaskisten vergt veel aandacht. Daarom is het belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over de wijze waarop glas wordt vervoerd en wat nodig is voor een goede opslag ervan. Wij leggen het u graag uit.

Wat u moet weten over glas:

  • - Glas wordt altijd goed verpakt in een kartonnen verpakking en/of een houten kist.
  • - Glas moet altijd staand vervoerd en bewaard worden.
  • - Glas is de beste afdichting voor uw tuinkas, maar is ook zwaar en breekbaar.
  • - Glas is heel duurzaam; goed bestendig tegen krassen, atmosferische en chemische invloeden.
  • - Glas kan scherpe randen hebben, draag daarom altijd handschoenen bij het verwerken glas.

Hoe Royal Well het transport verzorgd:

  • - Glaskisten zijn vaak smal en moeten daarom gestabiliseerd worden vervoerd, hiervoor wordt gebruik gemaakt van speciaal ontwikkelde bokken.
  • - Niet elke glaskist kan worden vervoerd met behulp van een glasbok, in dat geval wordt er gebruik gemaakt van houten schoren.
  • - Kleine en middelgrote glaskisten worden verplaatst met behulp van een pompwagen, grote glaskisten met behulp van een kooi-aap.
  • - De chauffeur zal na het leveren van de glaskist de gebruikte glasbok direct mee terugnemen.

Uw verantwoordelijkheid bij levering en opslag:

  • - Controleer altijd uw zending op juistheid en eventuele zichtbare schade.
  • - Na de ontvangstcontrole tekent u de zending voor ontvangst en indien van toepassing voorzien van uw bevinding(en).
  • - Indien eventuele schade of breuk is gemeld bij ontvangst van de levering, behoudt u het recht op een gratis herstellevering.
  • - Het verplaatsen van een glaskist kan uitsluitend met behulp van een steek- of pompwagen en extra assistentie.
  • - Een glaskist moet na ontvangst worden gestabiliseerd, hiervoor gebruikt u bijvoorbeeld houten schoren.
  • - De glaskist kan worden geopend door het verwijderen van de bovenzijde van de kist.
  • - Glasplaten dienen 1 voor 1 te worden gepakt uit de kist of verpakking en verplaatst naar de locatie van monteren.
  • - Start pas met het beglazen van de kas wanneer heel het frame volledig is gemonteerd en u er zeker van bent dat het beglazen in 1 keer volledig kan worden afgerond.

Andere intressante artikels:

Leestip: Fundering van uw tuinkas/serre veel gestelde vragen
Leestip: Zelf een fundering maken voor uw tuinkas/serre en andere optionele funderingen
Leestip: Montage video's van de tuinkas serie Popular
Leestip: Montage video's van de tuinkas serie Qube

door GT

Deel: